Energiapolitika 2000 Társulat

Energiapolitika 2000 Társulat

kozjo

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Kezdőlap Rendezvények Enpol Hétfő Hétfő esték 210.. ENERGIAPOLITIKAI HÉTFŐ
210.. ENERGIAPOLITIKAI HÉTFŐ Send to a friend Print Version
Kategóriák: (Hétfő esték | Energiapolitika)
IdőpontIcon Időpont 2021. 09. 13.
ElőadóIcon Előadó Dr. Járosi Márton, Dr. Szarka László, Kovács Pál, Lóránt Károly
TémaIcon Téma Hozzájárulás az Európa jövője vitához
Letölthető meghívóIcon Letölthető meghívó Letölthető meghívó (Size: 51 Kb)
Bevezető videójaIcon Bevezető videója
Előadás videójaIcon Előadás videója
Vita videójaIcon Vita videója

 

 

 

Telepaks tudósítása a 211. Enpol hétfőről  TELEKS, 2021-09-15.

Az atomenergiának ugyanolyan megítélés alá kell esnie az Európai Unióban, mint a megújuló energiaforrásoknak – hangsúlyozta Kovács Pál Budapesten, az Energiapolitika Hétfő című összejövetelen. A Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár az Energiapolitika (Enpol) 2000 Társulat hagyományos rendezvényén ezúttal az Európa jövője vitához kívánt adalékkal, információval szolgálni. Járosi Márton, a társulat elnöke Energia unió – bürokratikus felelőtlenség címmel tartotta meg nyitóelőadását, majd Klíma és energia, illetve Az EU energiapolitikájának következményei témában hangzottak el tájékoztatók.

Kovács Pál, az Atomenergetika az EU-ban című előadásában azt fejtette ki, hogy az unió 2050-ig szóló energetikai jövőképéről szóló vitában több ország – köztük hazánk – arra hívja fel a figyelmet, hogy az atomenergetika fontos tényező. Mint kiemelte, szeretnék érvényre juttatni azt az üzenetet, hogy atomenergia nélkül nem lehet elérni a kitűzött klímapolitikai célokat, nem lehet garantálni a kibocsátás-mentes áramtermelést. – Célunk, hogy elérjük azt, hogy az atomenergia kapjon olyan megítélést, mint a megújuló energiaforrások. Ezt szeretnénk előrelendíteni. Nem vagyunk egyedül, 11 ország csatlakozott a kezdeményezéshez – mondta. Mint mondta, Európa sokszínű, s mindig nagyon nehéz feladat ilyen sokszínűségből kihozni egy konszenzusos megoldást. – Mi ezt megértjük, azt viszont figyelembe kell venni másoknak, köztük az uniós döntéshozóknak, hogy Magyarországnak ezek az adottságai, lehetőségei. Mi az atomenergia és a megújuló források kombinációjával képzeljük el a jövőt. Az atomenergia viszont meg kell kapja azt a pozitív megítélést, amit a megújulók – szögezte le.

Emlékeztetett rá, hogy a közös európai kutatóintézet röviddel ezelőtt publikálta a témában készült tanulmányát, amely arra fókuszált, hogy az atomenergia milyen szerepet tud játszani az EU-klímacélok elérésében. A kutatók arra a szakmai álláspontra helyezkedtek, hogy az atomenergiának ugyanolyan megítélést, ezzel együtt támogatást kell kapnia, mint a megújulóknak. – Ez a szakmai állásfoglalás minket segít a taxonómiai rendelet megalkotásához fűződő viták során – fogalmazott Kovács Pál az Enpol2000 rendezvényén.

A teljes  interjú videó felvétele itt tekinthető meg:

https://drive.google.com/file/d/1TSqZpb5oVNOMlavmsf2CdxHXhg3TCvdq/view?usp=sharing 

Keresés

Eseménynaptár

Previous Next
Szeptember 2021
Va Ke Sz Cs Sz
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Regisztráció

Miért érdemes regisztrálni? Rendszeres értesítést kap

  • rendezvényeinkről,
  • állásfoglalásainkról,
  • energetikai cikkekről és tanulmányokról.
      Megküldjük hírleveleinket.