Energiapolitika 2000 Társulat

Energiapolitika 2000 Társulat

kozjo

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Kezdőlap Dokumentumok Publikáció Dokumentumok Publikáció Kelet-közép-európai uniós együttműködés
Kelet-közép-európai uniós együttműködés Send to a friend Print Version
Kategóriák: (Publikáció | Energiapolitika | EU energiapolitika)
Megjelenés dátumaIcon Megjelenés dátuma 2012. 11. 11.
Megjelenés helye vagy kiadóIcon Megjelenés helye vagy kiadó Magyar Nemzet
Szerző, íróIcon Szerző, író Dr. Járosi Márton
LinkIcon Link
Letölthető anyagokIcon Letölthető anyagok Letölthető anyagok (Size: 63 Kb)

 

Ezzel a címmel jelent meg a Magyar Nemzet Vélemény rovatában 2012. november 14-én társulatunk elnökének publicisztikája.

Az elmúlt két évtized során kétértelmű helyzet alakult ki az Európai Unióban, amit csak fokozott a kelet-közép-európai új tagországok belépése. Az adminisztratív funkciókat ellátó brüsszeli bizottság erőfölényes helyzeteket próbál teremteni, és ráerőszakolni bizonyos megoldásokat a tagállamokra. A birodalmi ambíciókat tápláló apparátus demokráciadeficitje szembetűnő. Ebben a helyzetben a kisebb tagországok eleve hátrányban vannak, ezért nyilvánvaló megoldásnak mutatkozik erőik egyesítése és közös fellépésük. Kedvező körülmény, hogy Kelet-Közép-Európában formálisan adva van ez a kiinduló struktúra, de igazi lehetőségei még kihasználatlanok. Ez a visegrádi országok csoportosulása, amelybe Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia tartozik, s további országokkal (például Románia) lenne bővíthető.

Az eddigi együttműködés talán legsikeresebb területe az energetika. A visegrádi országok közös energetikai céljait a kelet-közép-európai regionalitás keretében kellene érvényesíteni. Kiemelt feladat lenne az unió energiapolitikájának közös érdekű befolyásolása. Kompromisszumokat kell kezdeményezni és elérni az EU-szabályozásban. Az energetikai versenypolitikát és a piacszabályozást úgy kellene demokratizálni, hogy csak a tagállamok egyhangú szavazatával léphessenek hatályba, illetve lehetővé kell tenni, hogy a tagországok kimaradjanak a számukra hátrányos belső piaci szabályozásból.

A kétszintű EU kialakulása és az utóbbi időben propagált Európai Egyesült Államok eszméje egyaránt arra figyelmeztet, hogy a kelet-közép-európai regionalitás erősítése kiemelkedő jelentőségű feladat az energetikában is. Világosan kell látni azonban, hogy az energetikában is csak a nagypolitikában kiharcolt mozgástér növelése jelenthet előrelépést. 

Keresés

Eseménynaptár

Previous Next
Január 2022
Va Ke Sz Cs Sz
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Regisztráció

Miért érdemes regisztrálni? Rendszeres értesítést kap

  • rendezvényeinkről,
  • állásfoglalásainkról,
  • energetikai cikkekről és tanulmányokról.
      Megküldjük hírleveleinket.